
Generals
· Àmbit de la intervenció.
Aquest és un software educatiu que està situat a la pàgina web de l’edu365. El podem trobar en aquest enllaç.
· Estudiants.
Els destinataris principals d’aquest software educatiu són els alumnes d’educació infantil o els de cicle inicial d’educació primària. Tot i així, aquesta activitat, també pot tenir utilitat per a mestres dins les aules i alhora pels pares dels alumnes, per complementar l’aprenentatge dels seus fills des de casa.
· Context educatiu.
Aquest joc software pot ser utilitzat tant a l’aula com a qualsevol altre lloc que dispongui d’un ordenador i una connexió a Internet.
· Objectius.
Vol recolzar l’observació indirecta dels principals continguts que hi ha a l’àrea de la descoberta de l’entorn natural i social.
Iniciació en la llengua catalana.
· Contingut.
Indirectament tracta la llengua catalana per a tots els alumnes de cicle inicial de primària i educació infantil mitjançant una petita varietat de vocabulari convencional relacionat amb les àrees de l’entorn natural i social; els éssers vius, els paisatges i la societat.
Els continguts generals que ens proporciona aquesta activitat educativa són els éssers vius, els paisatges i la societat. Dins aquests temes generals hi ha petits centres d’interès a treballar:
Els Éssers vius
· El dofí
· La girafa
· L’ovella
· L’ànec
· El pi
· El roure
· L’aquari
· El rinoceront
· L’elefant
· El castanyer
· Els bolets
· El faig
· La granja
· Bernat pescaire
· La vaca
· El conill
· La gallina
· El paó
§ La Societat
· El mercat
· Els panellets
· Fruits de tardor
· Sant Jordi
· El Nadal
· El carnestoltes
· La castanyada
· Caga tió
· Els caramels
· La història dels transports
· Transports terrestres
· Transports navals
§ Els paisatges
· El fons marí
· El hivern
· El riu
· La muntanya
· La primavera
· Els aiguamolls
· El bosc
· La costa
Tots aquests centres d’interès continuen sent molt generals per la informació que proporcionen, però per ser informació que es treballa amb alumnes d’educació infantil i cicle inicial de primària, és la suficient i necessària per començar a tenir petites nocions del món que ens envolta.
Activitats i metodologia
· Explicitació de les activitats i la metodologia.
Totes les activitats que es realitzen després del visionat de la informació prèvia consisteixen en:
Relacionar sons amb imatges.
Relacionar imatges amb text.
Relacionar colors amb imatges.
Trencaclosques amb alguna imatge relacionada.
Memòries, trobar les parelles de imatges
Saps com es diu?
Omplir buits en oracions
Càlcul, et donen una quantitat de diners i diferents productes amb preus, consisteix en omplir el cabàs sense passar-se de la quantitat de diners que posseeixes.
· Recursos
La web compta amb una sèrie de recursos multimèdia (imatges, sons, vídeos…) als quals pot accedir l’alumne sense cap tipus de problema, tot molt interactiu. A més a més, compta amb activitats d’avaluació i jocs de cada tema.
· Avaluació
Existeix una avaluació de aquest conceptes mitjançant tres activitats diferents i amb nivells diferents dins de cada apartat. Aquestes tracten de relacionar imatges amb sons, imatges amb text, omplir buits, càlcul, trencaclosques,...tot repartit entre els tres nivells.
Els materials multimèdia
· Per què s’han escollit? Què aporten?
S’han escollit aquests materials perquè són uns materials basics I primaris que els nens haurien d’aprendre a aquestes edats. Aporten molta informació, i els faciliten l’aprenentatge de manera significativa, ja que és tot molt interactiu.
· Funció del material.
Amb aquesta petita activitat educativa, els alumnes tenen moltes possibilitats. Primerament l’aprenentatge de conceptes relacionats amb lo natural i social ( transports navals, la girafa, la muntanya, la primavera, el Nadal...).
· Estratègia didàctica.
En aquesta activitat s’han utilitzat estratègies com, una de molt important, la sintetització, la organització i la estructuració de la informació. Aquestes estratègies permeten, a qui realitza aquesta activitat, treballar de manera ordenada i essent conscient de tots els processos que està fent per tal de arribar a aprendre un concepte en concret.
· Entorn espacio-temporal.
Referent a la qualitat de l’entorn audiovisual de la web és alt. Al entrar en l’activitat ja et trobes amb una presentació multimèdia amb so on et presenten, en general, quins temes pots treballar. A part, dins de cada centre d’interès de cada tema hi ha la possibilitat de treballar-lo mitjançant imatges, un petit vídeo o dibuixos, a part de les activitats. Amb tot això i la varietat de possibilitats referents a la manera d’aprendre l’alumne sembla que ho trobi molt més atractiu que no pas una informació que només es presenta amb text.
· Usuaris i agrupament.
Aquesta no només és una activitat individual, ja que les activitats no necessiten una gran concentració, sinó que són de fàcil tractament dins l’aula amb tota la classe en conjunt. Per tant, en aquest tipus d’activitat trobem valors com el de la col·laboració, cooperació, l’autoaprenentatge, l’observació...
Rols en les activitats amb suports multimèdia
· Rol del programa.
El programa ha de permetre l’aprenentatge autònom de l’alumne a través dels seus continguts.
· Rol dels estudiants.
Els estudiants han d’interactuar amb el software de manera que aprengui mentre l’utilitza.
· Rol del docent.
El docent ha de jugar un paper de guia: ha de resoldre els dubtes que es generin a classe, però sense intervenir massa en l’aprenentatge dels nens.
Observacions
· Dificultats que poden sorgir.
Els únics problemes que trobem que pot presentar la web es que si es el primer cop que treballes amb material d’aquest tipus davant una classe, has de preparar la classe abans de plantejar-la als alumnes, per tal de que davant ells tu siguis el primer que tingui clar com està construïda la web i les possibilitats que tens dins aquesta.
· Avantatges afegides que poden aportar Internet i els “mass media”.
Els avantatges que comporta el treballar mitjançant eines com la del software són vàries. Al treballar amb una eina on qualsevol hi pot accedit permet que el alumne sigui ajudat en la seva feina d’aprenentatge més fàcilment, permet treballar des de altres entorns que no sigui dins l’aula, variar el ritme de treball segons l’alumne, i a part del treball dels conceptes que proposa la web permet treballar amb les TIC indirectament.
· Altres aspectes a destacar.
Trobem molt important el fet de que la web treballi amb diferents maneres de presentació de la informació, en aquest cas mitjançant imatges, sons i vídeos. Això fa que qui treballi la informació no se li farà pesat, i més al públic el qual està dirigida l’activitat, els quals són de fàcil distracció.
Integrants del grup: Carla Tardà Victori i Marc Nicolich Salvat, Laura Pérez Cantero,